Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Η Γενοκτονία συνεχίζεται!







Θ. Μαλκίδης 

Η Γενοκτονία συνεχίζεται! 

Απόσπασμα από τη δήλωση  κατά την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ "Πόντος, οι Μεγάλες Ώρες" στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Η Μνήμη αποτελεί συστατικό στοιχείο του ανθρώπου. Η Γενοκτονία είναι και υπόθεση Μνήμης, Αλήθειας για να αναφερθούμε στην ετυμολογία. Αγώνας για αναγνώριση, αγώνας για συνέχεια και ζωή, ενάντια στην εγκληματική πράξη το θάνατο. 


Ανάλογες, σοβαρές προσπάθειες με αυτές που αναδεικνύουν τη Γενοκτονία με σύγχρονα, οπτικοποιημένα μέσα είναι σημαντικές και πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες. Τις χρειαζόμαστε για την παραδοχή και την  αναγνώριση του διεθνούς μαζικού εγκλήματος εναντίον των Ελλήνων, τόσο στο εξωτερικό και πολλές φορές -και ο νοών νοείτω- και στο εσωτερικό......


Το δυστύχημα είναι ότι η Γενοκτονία αυτή δε σταμάτησε το 1922- 1923. Συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Με διάφορους τρόπους και με ποικίλα μέσα. Οι ίδιοι θύτες, οι Κεμαλικοί, Ερντογανικοί και Γκρίζοι Λύκοι Ναζί και  τα ίδια θύματα. Καταστροφή των μνημείων μας, καταστροφή της παρουσίας μας, εκφοβισμός και τρομοκρατία στους εναπομείναντες.  

 Φυλάκιση του συμπατριώτη μας Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί, στον οποίο επέτρεψαν  μόνο ένα γράμμα μετά από 18 ημέρες(!), φυλάκιση   στον πρόσφατο παρελθόν για τον Ταμέρ Τσιλιγκίρ συνεχείς διώξεις για τους συναγωνιστές μας. Όπως η  προχθεσινή έφοδος των Τουρκικών αρχών -με πρόσχημα κάποιους φορολογικούς λόγους (......) -στα γραφεία του  Ραγκίπ Ζαράκολου, ο οποίος  στο παρελθόν έχει επίσης φυλακισθεί για την έκδοση των βιβλίων  των διωκόμενων  Γιώργου Ανδρεάδη και Ομέρ Ασάν. 

 Η σύγκρουση σήμερα στην Τουρκία και ειδικότερα στις περιοχές όπου έζησαν οι πρόγονοί μας είναι ανάμεσα στην Ελληνικότητα και την ιστορική αλήθεια και στη  βαρβαρότητα, την άρνηση και την προπαγάνδα. 


Το λέει πολύ εύστοχα ο Ζαράκολου για την πράξη έναντι των βιβλίων που όπως ξέρουμε τα μισούν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, και οι μαθητές των Κεμαλικών, οι Ναζί τα έκαιγαν:


" Αν έφερνα αντίρρηση λέγοντας Δεν υπήρχε θεωρημένη ταινία πριν 30 χρόνια θα άλλαζε τίποτα ; Αυτή η χώρα δεν θα καταφέρει ποτέ να αλλάξει. Η Μαύρη ιστορία θα επαναλαμβάνεται συνέχεια. Μέχρι να φάνε το μεγάλο χαστούκι της ιστορίας "!














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου