ΤΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΣΤΟΥΤΓΑΡΔΗ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΦΟΡΗΣ ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΕΦΗ ΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ
Αυτό που έγινε το βράδυ του Σαββάτου στη Στουτγάρδη, δεν είχε προηγούμενο. Σε μια αίθουσα που εάν έπεφτε καρφίτσα θα ακουγόταν ο θόρυβος, ο ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επί δώδεκα χρόνια φυλακισμένος στις τουρκικά μπουντρούμια, και πολιτικός εξόριστος στην Ελβετία, ο Ταμέρ Τσιλιγκίρ, μαζί με τον Τούρκο κοινωνιολόγο και εξόριστο στη Φραγκφούρτη Ελί Ερντέμ και τον Τσερκέζο στην καταγωγή Ετέμ Καβάλι, που ζει και αυτός στη Γερμανία, ήταν καταπέλτες για το τουρκικό καθεστώς, που παραβιάζει τα δικαιώματα των απογόνων των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, που ζουν σήμερα στην Τουρκία.
Μάλιστα ο Ταμέρ Τσιλιγκίρ, με καταγωγή από τη Λιβερά του Πόντου, που πριν από λίγα χρόνια έμαθε για την καταγωγή του, αφού μαζί με άλλους συμπατριώτες του έψαξε και βρήκε τις ελληνικές ρίζεςτου, εντρύφησε στα αρχεία των Τούρκων και τεκμηρίωσε την γενοκτονία που έκαναν οι Τούρκοι σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, την οποία και συνεχίζουν σήμερα. Και κοντά σε αυτούς, οΦάνης Μαλκίδης, διδάκτωρ κοινωνιολογίας, ο οποίος αγωνίζεται για την απελευθέρωση του Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλι, και της συντρόφου του Μεράλ Γκεϊλανί, οι οποίοι κρατούνται στις τουρκικές φυλακές, γιατί ζητούν ελευθερίες για τους πολίτες της Τουρκίας και οΓιάννης – Βασίλης Γιαϊλαλί, βροντοφωνάζει πως είναι Έλληνας του Πόντου.
Στο τραπέζι των ομιλητών διακρίνονται από αριστερά, ο Φάνης Μαλκίδης, ο Αλί Ερτέμ, ο Ταμέρ Τσιλιγκίρ και ο Ετεμ Καβάλι
Και αυτή η μυσταγωγία αυτογνωσίας και αυτοπροσδιορισμού των απογόνων των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και των Τούρκων δημοκρατών που τους συμπαραστέκονται, ειπώθηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017, ο σύλλογος Ποντίων Στουτγάρδης «Ποντιακή Εστία», για το ποντιακό ζήτημα και τον κεμαλισμό. Θέμα της ομιλίας ήταν «η δημιουργία του Κεμαλικού καθεστώτος και της «νέας Τουρκίας» και το ποντιακό ζήτημα σήμερα», με κύριους ομιλητές τον Φάνη Μαλκίδη, διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών και τον Tamer Cilingir, συγγραφέα, ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η εκδήλωση έγινε στους χώρους του SC STAMMHEIM GASTSTRATTE WALKECK EMERHOLZ 2, 70439, STUTTGART.
Μερική άποψη απο τον κόσμο που παρακολούθησε την εκδήλωση
Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Στουτγάρδης «Ποντιακή Εστία» Δημήτρης Οξυζίδης, είπε πως οι απόγονοι των Ελλήνων του Πόντου, οι σύλλογοι και ο οργανωμένος ποντιακός χώρος, θα απλώσουν ένα δίχτυ προστασίας των ανθρώπων που αγωνίζονται στην Τουρκία για δημοκρατία και αυτογνωσία. Υποκλινόμαστε μπροστά στον αγώνα αυτών των ανθρώπων που βρήκαν το κουράγιο και αγωνίζονται να δηλώσουν πως είναι Έλληνες στην καταγωγή και όχι Τούρκοι.
Ο Φάνης Μαλκίδης, στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε πως η εκδήλωση είναι μια σπουδαία στιγμή, ένας ιδιαίτερος σταθμός στον αγώνα μας για την Αλήθεια, τη Μνήμη, την Ιστορία. Η συνάντησή μας απόψε με τονΤαμέρ Τσιλιγκίρ, τον Αλί Ερτέμ, τους συναγωνιστές και συναθλητές μας αποτελεί επιβεβαίωση ότι αυτοί που ήθελαν να μας κάνουν λαούς μουσείων, αυτοί που ως δολοφόνοι ήθελαν να μας εξαφανίσουν δεν το πέτυχα. Επιπλέον η παρουσία όλων μας στέλνει και μήνυμα απελευθέρωσης στους σπουδαίους ανθρώπους πρωτοπόρους των δικαιωμάτων των λαών της Μικράς Ασίας που βρίσκονται στη φυλακή: τονΓιάννη Βασίλη ΓιαΪλαλί, και την Μεράλ Γκεϊλανί.
Τέλος η πράξη ανάδειξης των εγκλημάτων του Κεμαλισμού και του Ναζισμού, με την εκδήλωση που θα γίνει την Κυριακή 29 Οκτωβρίου στο Νταχάου, σηματοδοτεί πολλά και αυτονόητα. Ο αγώνας για τα ιερά, τα μεγάλα και τα σπουδαία, συνεχίζεται!
Μερική άποψη από τον κόσμο που παρακολούθησε την εκδήλωση
Ο Ταμέρ Τσιλιγκίρ, τόνισε πως θα αγωνίζεται για να αναδείξει την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, αποτίει φόρο τιμής στα 353.000 αθώα θύματα των γενοκτονημένων Ελλήνων και πως στόχος του είναι να αναδείξει πως αυτούς που σήμερα στην Τουρκία τιμούν ως ήρωες, τον Κεμάλ πασά και τον Τοπάλ Οσμάν, ήταν οι μεγαλύτεροι σφαγείς του ελληνισμού του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Γεννηθήκαμε και γαλουχηθήκαμε ότι είμαστε Τούρκοι και να μισούμε τους Έλληνες. Όμως εμείς είμαστε οι αυτόχρονες λαοί του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Αυτός είναι ο τόπος μας. Οι Τούρκοι ήρθαν αργότερα ως κατακτητές. Το άσχημο είναι ότι εγώ δεν μπορώ να επικοινωνήσω με τα αδέλφια της καρδιάς μου, γιατί μου απέκοψαν από την γλώσσα μου την ελληνική και πρέπει κάποιος να μας μεταφράσει, όπως και εκείνοι. Όμως είμαστε όλοι Έλληνες. Θα αγωνιστούμε όμως για να αναγνωριστεί η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου που έκανε το τουρκικό καθεστώς, κάτι που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Το βιβλίο του Ταμέρ Τσιλιγκίρ που αποκαλύπτει στοιχεία από τις τουρκικές πηγές για το πως έγινε η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που αμέσως την τουρκική έκδοση, θα εκδοθεί και στα ελληνικά
Ο Αλί Ερτέμ, στην παρέμβασή του τόνισε πως είναι μια ιδιαίτερη στιγμή για μένα η εκδήλωση, επειδή βρίσκομαι ανάμεσα σε φίλους και μιλάω. Η γενοκτονία είναι μία δύσκολη στιγμή για την ανθρωπότητα. Η Τουρκία είναι ένα κράτος που δημιουργήθηκε πάνω στη Γενοκτονία. Και δολοφονεί λαούς, όπως οι Έλληνες, οι Αρμένιοι, οι Κούρδοι, οι Ασσύριοι. Και δυστυχώς το έγκλημά τους δεν τιμωρήθηκε. Επαναλήφθηκε από τους Ναζί. Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός δεν μπορεί να ανεχθεί αυτά τα εγκλήματα.
Ο Ετέμ Καβάλι, Τούρκος πολίτης, τσερκέζος στην καταγωγή που ζει στην περιοχή της Στουτγάρδης, τόνισε πως από μικρός στην Τουρκία έμαθε να μισεί τους Έλληνες, αλλά και τους Αρμενίους και τους Κούρδους, όπου η προπαγάνδα της Τουρκίας, τους παρουσίαζε ως εχθρούς και ιδιαίτερα τους Έλληνες τους οποίους τους «ρίξαμε στη θάλασσα». Όμως όταν έγινε 18 χρονών και ήρθε στη Γερμανία, και γνώρισε Έλληνες Πόντιους, μια οικογένεια που τον φρόντιζε, τότε κατάλαβε την πραγματικότητα. Και από τότε αγωνίζεται για να αποκτήσουν οι αυτόχρονες λαοί της Μικράς Ασίας, τα δικαιώματά τους.
Παρέμβαση στην εκδήλωση έκανε ο δημοσιογράφος Φόρης Πεταλίδης, ο οποίος ανέφερε πως ως η άγνωστη ιστορία των ανθρώπων στην Τουρκία που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις δημοκρατικές ελευθερίες, που για όσους ζουν στις δυτικές κοινωνίες είναι αυτονόητες, για όσους ζουν στην Τουρκία είναι ζητούμενο, χρέος της ελεύθερης και ακηδεμόνευτης δημοσιογραφίας είναι να αναζήσει και να παρουσιάσει την αλήθεια και ιδιαίτερα για όλους εκείνους που αγωνίζονται με κίνδυνο της ζωής τους, διεκδικώντας το δικαίωμα στη μνήμη και την αυτογνωσία.
Στη συνέχεια ο Φάνης Μαλκίδης, συμβολικά χάρισε στον πρόεδρο του συλλόγου Ποντίων Σουτγάρδης «Ποντιακή Εστία» Δημήτρη Οξυζίδη, ένα μπλουζάκι που απεικονίζει τονΓιάννη Βασίλη Γιαϊλαλι, με το οποίο ο δρομέας μεγάλων αποστάσεων Γιώργος Ζαχαριάδης, έτρεξε στο Σπάρταθλον, από τον Μαραθώνα στη Σπάρτη και τόνισε την πράξη να κατατεθεί στο Στρασβούργο, το αίτημα για την απελευθέρωση του Γιάννη Βασίλη από τις τουρκικές φυλακές.
Στο τέλος της εκδήλωσης με τη συνοδεία της λύρας τουΜπάμπη Θεοδωρίδη, η Ντεβρίμ. Καβάλι, Τούρκος υπήκοος, κουρδικές και αρμενικές ρίζες, που ζει στην περιοχή της Στουτγάρδης στη Γερμανία, τραγούδησε δύο ποντιακά τραγούδι, «την πατρίδα μ’ έχασα, έκλαψα κι επόνεσα» και το «ναϊλί εμάς και βάι εμάς, οι Τούρκ’ την Πόλ’ επαίραν, επαίραν το Βασιλοσκάμ΄ελάεν η αφεντία», αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των συμμετεχόντων.
Την μετάφραση από τα γερμανικά έκανε ο Νίκος Ουσταπασίδης και από τα τουρκικά ο Φάνης Μαλκίδης