Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

29 Σεπτεμβρίου 1941:Η σφαγή στη Δράμα και το Δοξάτο. Όταν το έγκλημα δεν τιμωρείται,επαναλαμβάνεται.




Θ. Μαλκίδης 

Η  σφαγή στη Δράμα και το Δοξάτο το 1941.Όταν το έγκλημα δεν τιμωρείται,επαναλαμβάνεται. 

Συνηθίζεται να λέγεται ότι ένα έγκλημα που δεν έχει τιμωρηθεί επαναλαμβάνεται, όπως  αναφέρεται επίσης  ότι ο δολοφόνος γυρνά στον τόπο του εγκλήματος.Οι δύο παραπάνω διαπιστώσεις επιβεβαιώνονται στην περίπτωση των Βουλγαρικών σφαγών στη Δράμα και στο Δοξάτο. 
Η πρώτη σφαγή στο Δοξάτο, με θύματα πάνω από 650 άνδρες, γυναίκες και παιδιά, έγινε την 30η Ιουνίου 1913, όταν στρατιώτες, αφού άρπαξαν ότι πολύτιμο βρήκαν, κατέκαψαν την κοινότητα και  έσφαξαν  τους κατοίκους της.
Την περίοδο 1916-1918 οι Βούλγαροι, ως σύμμαχοι των Γερμανών, καταλαμβάνουν για δεύτερη φορά την ανατολική Μακεδονία. Όσοι άντρες διασώθηκαν από τη σφαγή του 1913 οδηγούνται το καλοκαίρι του 1917 ως όμηροι στη Βουλγαρία. Σύμφωνα με την Έκθεση της Διασυμμαχικής Επιτροπής εβδομήντα τέσσερις (74) από αυτούς πεθαίνουν εκεί με φρικτά βασανιστήρια, ενώ 200 περίπου γυναικόπαιδα αφανίζονται από πείνα και αρρώστιες στο Δοξάτο.
Η τρίτη σφαγή έγινε την 29η Σεπτεμβρίου του 1941, όταν το Δοξάτο βρισκόταν, όπως και όλη η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στην κατοχή των Βουλγάρων, συμμάχων των Γερμανών Ναζί. Με μια πράξη τυφλής βίας εκτελέστηκαν για αντίποινα τουλάχιστον διακόσιοι (200) άνθρωποι.

Picture

Συνολικά σε πενήντα οικισμούς του νομού Δράμας, σε τριάντα έξι οικισμούς του νομού Σερρών και σε δεκαπέντε οικισμούς του νομού Καβάλας εκτελέστηκαν περισσότεροι από δύο χιλιάδες εκατόν σαράντα (2.140)  Έλληνες.  Από αυτούς οι χίλιοι εξακόσιοι δέκα τέσσερις (1.614) ήταν από το νομό Δράμας-  στην πόλη τουλάχιστον πεντακόσιοι εξήντα δύο (562) άνθρωποι- οι τετρακόσιοι δεκαέξι (416) από το νομό Σερρών και οι εκατόν δέκα (110) από το νομό Καβάλας.
Εξαιτίας των βουλγαρικών αυτών ωμοτήτων, περίπου 200.000 κάτοικοι της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης εγκατέλειψαν τις εστίες τους και κατέφυγαν πρόσφυγες σε μη βουλγαροκρατούμενες περιοχές της χώρας.
Η λήξη του πολέμου και η αλλαγή των γεωπολιτικών συσχετισμών με το πέρασμα της Βουλγαρίας από τη Ναζιστική επιρροή στη Σοβιετική, θα καλύψει τα παραπάνω εγκλήματα. Το ίδιο που συνέβη και στην περίπτωση των δοσίλογων συνεργατών των Ναζί, αμέσως μετά τη λήξη της φασιστικής κατοχής. 

Θα ήταν αυτονόητο και εύλογο να υπάρξει η ανάλογη απαίτηση, κατ΄ αντιστοιχία για την περίπτωση της Γερμανίας, και έναντι της Βουλγαρίας για επανόρθωση και ηθική αποκατάσταση. Παράλληλα να εισαχθεί η γνώση για τα παραπάνω εγκλήματα, που μαζί με  τα Ναζιστικά ολοκαυτώματα, εμφανίζονται υποκριτικά μόνο στις επετείους ή μόνο για ψευτοπολιτικές επιδιώξεις.  Τέλος, θα ήταν βεβαίως επιτακτικό να αναδειχθούν τα εγκλήματα αυτά, ως αποτροπή  για νέα στο μέλλον. Η μνήμη των δολοφονημένων και το αίτημα των ζώντων για δικαίωσή τους το απαιτεί!
Picture



Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Γιώργος Ζαχαριάδης τρέχει "Ση ελευθερίας την στράταν" για τον Γιάννη -Βασίλη Γιαϊλαλί



Φωτογραφία του Γεώργιος Τεμόναεκ Ζαχαριάδης.

Θ. Μαλκίδης

"Ση ελευθερίας την στράταν" :Ο Γιώργος Ζαχαριάδης "Τεμόν η ΑΕΚ" τρέχει τη διαδρομή Αθήνα- Σπάρτη για τον Γιάννη -Βασίλη Γιαϊλαλί
Ο συμπατριώτης μας Πόντιος Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί (Yannis Vasilis Yaylali),  είναι φυλακισμένος για πάνω από πέντε μήνες στα τουρκικά κάτεργα,  με τις κατηγορίες της «προσβολής του προέδρου», «υποκίνηση σε ανυπακοή των νόμων» και «διάδοση προπαγάνδας για τρομοκρατική οργάνωση». Η σύλληψή του έγινε  μετά από την ανάρτηση αφίσας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας και τη 19η Μαΐου. 
Ο Γιαϊλαλί είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της αφύπνισης των λαών που ζουν στην Τουρκία, ένας αγωνιστής των δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου, η φωνή ανάδειξης και αναγνώρισης των εγκλημάτων που έγιναν εναντίον των Ελλήνων, των Αρμενίων, των Κούρδων και άλλων λαών.
Καλούμαστε να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να απελευθερωθεί, δημοσιοποιώντας τη σύλληψή του και πιέζοντας το φασιστικό Τουρκικό κράτος- φυλακή. Είναι καθήκον μας για έναν άνθρωπο όπως ο Γιάννης- Βασίλης Γιαϊλαλί που αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων, των Ασσυρίων και των Αρμενίων.

Ένας αγώνας δρόμου για τον Πόντιο ακτιβιστή, Βασίλη - Γιάννη Γιαλαλή

Φωτογραφία του Γεώργιος Τεμόναεκ Ζαχαριάδης.

Φωτογραφία του Γεώργιος Τεμόναεκ Ζαχαριάδης.

Την 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2017, ο Γιώργος Ζαχαριάδης "Τεμόν η ΑΕΚ" τρέχει  από  την Αθήνα (Καλλιμάρμαρο στάδιο) έως την Σπάρτη, συνολικά 250 χιλιόμετρα. 

Ο Γιώργος Ζαχαριαδης θα βρίσκεται την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου στις 7:00 μμ στο Παναθηναϊκό Στάδιο για να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης και να συναντηθεί με υποστηρικτές της προσπάθειάς μας, ενώ ο δρόμος  "Ση ελευθερίας την στράταν"  ξεκινά από το Καλλιμάρμαρο την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου  στις 6:00 π.μ και συνεχίζεται σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα. 



Η διαδρομή "Ση ελευθερίας την στράταν" συνδέεται με την Σπάρτη Λακωνίας, αφού η Σπάρτη της Μικράς Ασίας ήταν η πόλη όπου ο Γιάννης Βασίλης   παρουσιάστηκε στο Τουρκικό στράτευμα όπου στην συνέχεια αιχμαλωτίστηκε και τελικά έμαθε για την ελληνική του καταγωγή.  Ως Επιτροπή για τη Διεθνοποίηση και την Αναγνώριση της Γενοκτονίας -"Εύξεινος Λόγος" η ενέργειά μας  αυτή,  είναι μία ακόμη πράξη δημοσιοποίησης της παράνομης κράτησης του Γιάννη και να οδηγήσει στην απελευθέρωση του Γιάννη. Μία διαδρομή 250 χλμ, ξεκινώντας από το Παναθηναϊκό στάδιο, (Καλλιμάρμαρο), Βουλή των Ελλήνων, Ακρόπολη, Αρχαία αγορά, Ιερά οδός, με τελικό προορισμό τον τάφο του Λεωνίδα στην Σπάρτη (Λεωνίδαιον). 

Συνοδεύουμε τον  Γιώργο Ζαχαριάδη σε όλη τη διαδρομή φορώντας την εμφάνιση που σχεδίασε η Μαργαρίτα Ράντεβα, δίνοντας το μήνυμα της Ελευθερίας, της Ελευθερίας  στον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί".



Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

21 Σεπτεμβρίου 1921: Η δολοφονία της ηγεσίας των Ελλήνων του Πόντου


Σαν σήμερα, 21 Σεπτεμβρίου 1921, απαγχονίστηκαν στην Αμάσεια, Έλληνες του Πόντου στα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας


Θεοφάνης Μαλκίδης

Αμάσεια Πόντου 1921: Όταν υπήρχε Ελληνική ηγεσία,  αυτή δολοφονούνταν

Οι Κεμαλικοί μετά την επικράτησή τους, προσπάθησαν και τελικώς πέτυχαν με διάφορα μέσα να εξοντώσουν ό,τι δεν είχαν μπορέσει να εξολοθρεύσουν οι Νεότουρκοι. Διωγμοί, εξορίες, δολοφονίες, βιασμοί, δίκες και καταδίκες στα αποκαλούμενα «δικαστήρια ανεξαρτησίας», τα οποία εκδίδουν «αποφάσεις» και εκτελούνται πρόκριτοι, βουλευτές, δημοσιογράφοι, καθηγητές, δάσκαλοι, μαθητές - Ανανιάδης και Παυλίδης του κολλεγίου Ανατόλια της Μερζιφούντας- και κληρικοί, από τους οποίους ζητούνται δηλώσεις ότι συμμετείχαν στην οργάνωση του επαναστατικού απελευθερωτικού κινήματος στον Πόντο. Η “απόφαση” του ψευτοδικαστηρίου σημείωνε σχετικά: « Επειδή αποδείχθηκε ότι οι παρόντες και κάποιοι από τους απόντες σκέφτονταν και ενεργούσαν να ιδρύσουν Δημοκρατία του Πόντου, αποσπώντας μεγάλο τμήμα του Οθωμανικού Κράτους, από την Τραπεζούντα μέχρι το Ζογκουλδάκ και προς το εσωτερικό μέχρι τη Σεβαστεία καταδικάζονται 69 προύχοντες στον δι` αγχόνης θάνατον, 15 ερήμην εις θάνατον, 7 σε 15ετή δεσμά, των δε μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ορφεύς επικυρώνεται η υπό του Στρατοδικείου επιβληθείσα ποινή, και οι υπόλοιποι σε πρόσκαιρα δεσμά στη Σεβάστεια μέχρι το τέλος του πολέμου».

Όπως κατήγγειλε το Οικουμενικό Πατριαρχείο οι υποτιθέμενοι ένοχοι τις «δηλώσεις» τους τις υπέγραψαν μετά τη θανατική καταδίκη τους, την παραμονή της εκτέλεσής τους ή ακόμη και όντας δολοφονημένοι από καιρό. Τέτοιες περιπτώσεις είναι του Χ. Ελευθεριάδη δικηγόρου που είχε δολοφονηθεί στην Κερασούντα το 1920, του Μ. Μαυρίδη, του Γ. Καλογερόπουλου, του Α. Δελικάρη, του Λ. Τεσταμπασίδη, του Ι. Ελευθεριάδη. Ακόμη θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο καθηγητής Γ. Παπαμάρκου, ο διευθυντής της Οθωμανικής Τράπεζας Π. Παπαδόπουλος και ο έμπορος Θ. Εκμεντζίογλου οι οποίοι ήταν ήδη νεκροί από την προηγούμενη της εκτέλεσής τους μεταφέρθηκαν στον τόπο του μαζικού εγκλήματος προκειμένου τα άψυχα σώματά τους να υποστούν την ποινή τους.

Αποτέλεσμα εικόνας για μαλκίδης από το γήπεδο στην αγχόνη

Ο κατάλογος των καταδικασμένων σε θάνατο επιφανών Ποντίων που απαγχονίστηκαν την ίδια ημέρα και ώρα στον ίδιο χώρο, στις 8/21 Σεπτεμβρίου 1921, στην πλατεία της Αμάσειας είναι πολύ μεγάλος. Εκεί οδηγήθηκαν 72 Έλληνες μάρτυρες, με επικεφαλής τον αρχιμανδρίτη Πλάτωνα Αιβαζίδη. Ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας Εποχή της Τραπεζούντας Νίκος Καπετανίδης όταν ο πρόεδρος του «δικαστηρίου» του ανέγνωσε το «κατηγορητήριο» ότι επιδίωκε την ανεξαρτησία του Πόντου, αυτός τον διέκοψε λέγοντάς του ότι «εγώ ήθελα την απευθείας ένωση του Πόντου με την Ελλάδα», όπως αναφέρει ο γνωστός θεατρικός συγγραφέας Δημήτρης Ψαθάς στο βιβλίο του «Γη του Πόντου».
Σαν σήμερα, 21 Σεπτεμβρίου 1921, απαγχονίστηκαν στην Αμάσεια, Έλληνες του Πόντου στα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας

Το δικαστήριο της Αμάσειας καταδίκασε ερήμην σε θάνατο και τα μέλη της ποντιακής Εθνοσυνέλευσης του Βατούμ, Β. Ιωαννίδη, Λ. Ιασονίδη, Κ. Κωνσταντινίδη, τους μητροπολίτες Τραπεζούντας Χρύσανθο, Αμασείας Γερμανό, Νεοκαισαρείας Πολύκαρπο, Χαλδείας και Κερασούντας Λαυρέντιο, τον επίσκοπο Απολλωνιάδος Ιωακείμ, το νομικό Αρ. Νεόφυτο, τον δημοσιολόγο Νικ. Ιασονίδη, τους Χ. Σιδηρόπουλο, Επ. Σεφεριάδη, Θεμ. Πατσιάδη, Κ. Παπαθεοδώρου, Γ. Γαληνό, Γ. Βαλαβάνη και τον εκδότη της εφημερίδας Λόγος της Τραπεζούντας Ν. Λεοντίδη. 
Ιδιαίτερη σημασία στις αντιδράσεις που προκάλεσε η μαζική δολοφονία της ηγεσίας των Ελλήνων αποτελεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Eλλήνων διανοουμένων προς τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους και τις κυβερνήσεις τους το οποίο υπέγραφαν μεταξύ των άλλων, οι Bλαχογιάννης, Γρυπάρης, Δροσίνης, Zάχος, Kαζαντζάκης, Nιρβάνας, Ξενόπουλος, Παλαμάς Παπαντωνίου, Σικελιανός.

Εξαιρετική είναι η επιστολή του μελλοθάνατου Αλέξανδρου Ακριτίδη, εμπόρου Τραπεζούντας προς την οικογένειά του, λίγο πριν τον απαγχονισμό του στην Αμάσεια. Για πολλούς, όπως και η επόμενη του Ματθαίου Κωφίδη θεωρούνται η πεμπτουσία της Ρωμηοσύνης:

«1921 7βρ 5 Κυριακή
Γλυκυτάτη μου Κλειώ
Σήμερον ετελέσθη εν τη φυλακή λειτουργία και εκοινωνήσαμε όλοι, περί τους 100 από διάφορα μέρη. Έχει αποφασισθεί ο δια της κρεμάλας θάνατος. Αύριον θα πηγαίνουν οι 60, μεταξύ αυτών οι 5 Τραπεζούντιοι και θα γίνει ο δι’ αγχόνης θάνατος. Την Τρίτην δεν θα είμεθα εν ζωή, ο Θεός να μας αξιώσει τους ουρανούς και σε σας να δώσει ευλογίαν και υπομονήν και άλλο κακόν να μη δοκιμάσητε. Όταν θα μάθετε το λυπηρόν γεγονός να μη χαλάσετε τον κόσμον, να έχετε υπομονή.
Τα παιδιά ας παίξουν και ας χορέψουν. Ας σε βλέπω να κανονίσης όλα όπως ξέρεις εσύ. Ο αγαπητός μου Θεόδωρος ας αναλαμβάνει πατρικά καθήκοντα και να μην αδικήσει κανένα από τα παιδιά τον Γέργον να τελειώσει το σχολείον και να γίνει καλός πολίτης.
Τον Γιάννην ας τον έχει μαζί του στη δουλειά. Από τα μικρά, τον Παναγιώτη να στείλεις στο σχολείο, την Βαλεντίνην να την μάθης ραπτικήν. Την Φωφών να μη χωρίζεσαι ενόσω ζεις. Εις τον Στάθιον τας ευχάς μου και την υποχρέωσιν όπως χωρίς αμοιβήν διεκπεραιώσει όλας τα οικογενειακάς μου υποθέσεις που θα του αναθέσητε.

Ο παπα Συμεών ας με μνημονεύσει ενόσω ζη. Να δώσης 5 λίρες στην Φιλόπτωχον, 5 λίρες στην Μέριμναν, 5 λίρες στου Λυκαστή το σχολείον. Και ας με συγχωρέσουν όλοι οι αδελφοί μου, οι νυφάδες και όλοι οι συγγενείς και φίλοι. Αντίο βαίνω προς τον πατέρα και συγχωρήσατέ μου ο υμέτερος Αλ. Γ. Ακριτίδης»


Σαν σήμερα, 21 Σεπτεμβρίου 1921, απαγχονίστηκαν στην Αμάσεια, Έλληνες του Πόντου στα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας
(Η Επιστολή μελλοθάνατου Αλέξανδρου Ακριτίδη, εμπόρου Τραπεζούντας. Αρχείο της Αδελφότητας Κρωμναίων Καλαμαριάς.)

Ο Συμεών Ανανιάδης

Φωτογραφία του Georges Charpantof.

Ο Αχιλλέας Ιωακειμίδης κρατά την μπάλα 


Στο ίδιο κλίμα και η   επιστολή του μελλοθάνατου Ματθαίου Κωφίδη, βουλευτή Τραπεζούντας:
«15/28 Σεπτεμβρίου 1921 φυλακαί Τιμαρχανέ – Αμασείας Φιλτάτη Ουρανία Χθες ημέραν της Σταυροπροσκυνήσεως επαρουσιάσθην εις το δικαστήριον Ιστικλάλ, καμίαν ελπίδα δεν έχω πλέον, σήμερον θα δοθή η απόφασις η οποία βεβαίως θα είναι καταδικαστική, σας αφίνω υγείαν και εις την προστασίαν του Παναγάθου, περιττά τα πολλά λόγια, θάρρος και εγκαρτέρησις και ελπίς επί Κύριον, δια να ημπορέσης το κατά δύναμιν να σηκώσης το βαρύ φορτίον σου. Σας γλυκοφιλώ όλους Ο Ματθαίος σου Υ.Γ. Εις τα φίλτατα την ευχήν μου, καλήν πρόοδον και καλήν διαγωγήν όπως η ψυχή μου και μακρόθεν αγάλλεται. Ο ίδιος»

Η μαζική εξόντωση της ηγεσίας των Ελλήνων το Σεπτέμβριο του 1921 στα «δικαστήρια ανεξαρτησίας» αποτελεί ένα μικρό μέρος του Ελληνικού ολοκαυτώματος. Ωστόσο έχει μεγάλη σημασία γιατί με την έλλειψη των εξαιρετικών αυτών μορφών Ελληνισμού χάθηκε η ηγεσία, οι αρχηγοί, η πνευματικοί άνδρες. Ήταν μία από τις τελευταίες πράξεις του Ελληνικού δράματος που εκτυλίχθηκε στον Πόντο, στη Θράκη, στην Μικρά Ασία, στην Καππαδοκία. Η τελευταία γράφτηκε ένα χρόνο αργότερα στην προκυμαία της Σμύρνης.....

Φωτογραφία του Georges Charpantof.

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Λευτεριά στον Γιάννη -Βασίλη Γιαϊλαλί! Free Yannis Vasilis Yaylali!



Επιτροπή για τη Διεθνοποίηση και την Αναγνώριση της
Γενοκτονίας – «Εύξεινος Λόγος»


Λευτεριά στον Γιάννη -Βασίλη Γιαϊλαλί! O Γιάννης- Βασίλης Γιαϊλαλί δεν είναι μόνος 

Free Yannis Vasilis Yaylali! Yannis Vasilis Yaylali is not alone


Ο Γιάννης – Βασίλης Γιαϊλαλί γεννήθηκε ως Ιμπραήμ Γιαϊλαλί  το 1974 στο συνοικισμό Γιαϊλά του  χωριού Ασάρ της Παύρας του νομού της  Σαμψούντας (Αμισός) του Πόντου. Τον Απρίλιο του 1994 με την κατάταξή του στον τουρκικό στρατό στάλθηκε στο Κουρδιστάν. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους τραυματίστηκε σε μάχη με τους αντάρτες του ΡΚΚ, συνελήφθη και έμεινε αιχμάλωτος για   δύο χρόνια και τρεις μήνες.   Στο διάστημα αυτό η οικογένεια του Γιαϊλαλί στην ερώτηση  για την τύχη του Γιαϊλαλί λάμβανε την απάντηση ότι  «δεν υπάρχει τέτοιος στρατιώτης». Όταν όμως οι γονείς του επέμεναν να βρεθεί λύση για την απελευθέρωση του και την επιστροφή του, οι Δυνάμεις Ασφαλείας τους προειδοποίησαν λέγοντάς τους τα εξής: «Έχουμε ερευνήσει την οικογένειά σας και ξέρουμε ότι είστε Έλληνες. Αν συνεχίσετε να αναζητείτε τρόπους για την επιστροφή του γιου σας, θα έχετε προβλήματα». Τους έκαναν μάλιστα σαφές ότι δεν θα πρέπει να μιλούν δημοσίως για την υπόθεση αυτή, για να μην διαπομπευθούν με τη δημοσιοποίηση της καταγωγής τους. 


Φωτογραφία του χρήστη Τρέχουμε για την Λευτεριά του  Βασίλη-Γιάννη Γιαϊλαλί.

Φωτογραφία του χρήστη Τρέχουμε για την Λευτεριά του  Βασίλη-Γιάννη Γιαϊλαλί.

Με την απελευθέρωσή του  άλλαξε το όνομά του από Ιμπραήμ σε Γιάννης-Βασίλης και άρχισε να συμμετέχει στον αγώνα ενάντια στον πόλεμο στο Κουρδιστάν, με αποτέλεσμα να συλληφθεί αυτή τη φορά από το Τουρκικό κράτος, να βασανισθεί και  να φυλακιστεί για 3,5 μήνες.  Μαζί με τη σύντροφό του Μεράλ Γκιουλεϊνί πρωτοστάτησαν στην ανάδειξη των δολοφονιών στο Κουρδιστάν, με αποτέλεσμα ο Γιαϊλαλί να συλληφθεί την 22α Απριλίου 2017 και να παραμένει έως σήμερα φυλακισμένος, με τις κατηγορίες της υποκίνησης σε «τρομοκρατική δραστηριότητα» λόγω της δράσης του για Ελευθερία στο Κουρδιστάν και  για  προσβολή του Κεμάλ και του Ερντογάν, λόγω της αρθρογραφίας του για τη Γενοκτονία των Ελλήνων.  




Ο αγώνας του Γιάννη -Βασίλη Γιαϊλαλί για Ελευθερία, Δημοκρατία και Αλήθεια έχει εμπνεύσει πολλούς ανθρώπουςστην Τουρκία, στην Ελλάδα και  σε όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και τη εικαστικό Μαργαρίτα Ράντεβα, η οποία δημιούργησε ένα μοναδικό έργο με την προσωπογραφία του το οποίο χρησιμοποιείται στις πρωτοβουλίες δημοσιοποίησης και συγκέντρωσης υπογραφών για την απελευθέρωσή του.

Ζητούμε την απελευθέρωση του   Γιάννη -Βασίλη Γιαϊλαλί και καλούμε τα μέλη του Ελληνικού κοινοβουλίου, τους Ευρωβουλευτές,  τα κόμματα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους Δικηγορικούς Συλλόγους,  τους συνδικαλιστικούς φορείς εργαζομένων, συλλόγους και ομοσπονδίες Ποντίων, Θρακών, Καππαδοκών, Μικρασιατών καθώς και  κάθε δημοκράτη  πολίτη στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλον τον πλανήτη να απαιτήσουν το αυτονόητο: Την Ελευθερία για κάθε άνθρωπο που διώκεται στην Τουρκία για τις ιδέες του, την Ελευθερία του Γιάννη -Βασίλη Γιαϊλαλί.

Στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου ο Γιώργος Ζαχαριάδης τρέχει την απόσταση Αθήνα- Σπάρτη, στα βήματα του Φειδιππίδη, στα βήματα του αγώνα της ανθρωπότητας για Ελευθερία, για την Ελευθερία του Γιάννη -Βασίλη Γιαϊλαλί.

Φωτογραφία του χρήστη Τρέχουμε για την Λευτεριά του  Βασίλη-Γιάννη Γιαϊλαλί.


Η Επιτροπή για τη Διεθνοποίηση και την Αναγνώριση της Γενοκτονίας –«Εύξεινος Λόγος»,  είναι ένα συντονιστικό όργανο με σκοπό την ενημέρωση και την διάδοση του αγώνα στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την αναγνώριση της Γενοκτονίας που τελέστηκε από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς στο χρονικό διάστημα 1908-1923, αφαιρώντας  τη ζωή από πάνω από 1.000.000 ανθρώπους. Δυστυχώς όμως η Γενοκτονία συνεχίζεται μέχρι σήμερα με τη δίωξη και τη φυλάκιση αγωνιστών της αποκατάστασης της Μνήμης και της Ιστορίας στην Τουρκία όπως του Γιάννη -Βασίλη Γιαϊλαλί.
Επικοινωνία: euxeinoslogos@gmail.com
Ιστοσελίδα wwweuxeinoslogos.blogspot.gr



The Commission for the Recognition of the Greek Genocide "Efxinos Logos"

Free Yannis Vasilis Yaylali! Yannis Vasilis Yaylali is not alone!



Yannis - Vassilis Yaylali was born in 1974 as Ibrahim Yaylali in the settlement of Yiala in the village of Asar of Paura in the prefecture of Samosountas (Amisos) of Pontus. In April 1994 he joined the Turkish army and was sent toKurdistan. In September of that year, he was injured in a fight with PKK guerrillas, arrested and held captive for two years and three months. During this time, Yaylali's family, when asked about his whereabouts, kept recieving the same answer: "there is no such soldier". But when his parents insisted on finding a solution for their son, the Security Forces warned them by saying: "We have investigated your family and we know that you are Greeks. If you continue to look for ways to have your son back, you will have problems". They even made it clear that the family should not speak publicly about the issue, if they did not want their origins to be revealed.

Upon his release, he changed his name from Ibrahim to Yiannis-Vasilis and began to participate in the struggle against the war in Kurdistan, which resulted into him being arrested by the Turkish state, tortured and imprisoned for 3.5 months. Together with his partner, Meral Guilleney, they worked on highlighing the massacres in Kurdistan, resulting in Yaylali being arrested again, on April 22, 2017. He's still imprisoned today, accused of "terrorist activity" due to his campaign for the Kurds' freedom, and for "insulting" Kemal and Erdogan, due to his articles on the Greek Genocide.
Yannis-Vassilis Yaylali's struggle for Freedom, Democracy and Truth has inspired many people in Turkey, Greece and around the world, including the painter Margarita Radeva, who created a unique work with his portrait, which is used in the initiatives to publicize the issue and collect signatures for his release.

We call for the liberation of Yannis-Vasili Yaylali and we call the members of the Greek and the European Parliament, parties, Local Government, Lawyer Associations, trade unionists, the associations of Pontians, Thracians, Cappadocians, and any democratic citizen in Greece, Europe and the whole planet to demand: freedom for everybody being persecuted in Turkey for their ideas, freedom for Yiannis Vasili Yaylali.



*The commission for the Recognition of the Greek Genocide, "Efxinos Logos", is a commission, with the target to disseminate, in Greece and abroad, the struggle for the recognition of the genocide committed by the Turks and the Kemalists in the period 1908-1923, that resulted in the massacre of more than 1,000,000 people. Unfortunately, the Genocide continues to this day with the persecution and imprisonment of people like Yannis-Vasili Yaylali.
Contact: euxeinoslogos@gmail.com
Website www.euxeinoslogos.blogspot.gr

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Βουλή των Ελλήνων: Καταστροφή και όχι Γενοκτονία!




Θ. Μαλκίδης.

Η άρνηση και η υπονόμευση του εγκλήματος και το έγκλημα της άρνησης και της υπονόμευσης

Σου προξενεί θλίψη η στάση της επίσημης Ελλάδας για το ζήτημα της Γενοκτονίας και μαζί απογοήτευση και αποστροφή, αφού για δεκάδες πλέον χρόνια η υπονόμευση, η εχθρική στάση και το τελευταίο διάστημα και η ΑΡΝΗΣΗ χαρακτηρίζει τον πολιτικό κόσμο. 

Έτσι στην αρχή είχαμε τους λάτρεις του φασίστα και ρατσιστή Μουσταφά Κεμάλ, δασκάλου του Χίτλερ και των Ναζί, στον οποίο κατέθεσαν στεφάνια ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών(!), μετά είχαμε τους "συνωστισμούς", ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα η πολιτική αυτή έλαβε και άλλες μορφές με κυρίαρχη την άρνηση. Από τον πρώην Υπουργό Παιδείας που μίλησε  για εθνοκάθαρση και όχι για Γενοκτονία, φτάσαμε στη Βουλή των Ελλήνων η οποία για 2η συνεχόμενη χρονιά (!) αναφέρεται σε Καταστροφή και όχι σε Γενοκτονία στη Μικρά Ασία. 

Για δεύτερη συνεχή χρονιά κατά την ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, γίνεται αναφορά από το προεδρείο πως τιμάται η Ημέρα Εθνικής Μνήμης για την Μικρασιατική Καταστροφή και όχι η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος, όπως είναι ο νόμος 2645/1998 τον οποίο  ψήφισε  η Ελληνική Βουλή!

Είναι πράγματι ασύλληπτο να είναι αρνητής της Γενοκτονίας ο πρώην Υπουργός Παιδείας της Ελλάδας και η Βουλή να μιλά απλώς για Καταστροφή και ημέρα εθνικής μνήμης......

Κάναμε και κάνουμε συνεχή και συνεπή εργασία για τη διεθνή αναγνώριση από την Αρμενία και τη Σουηδία, μέχρι τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία, για να περάσουμε  το ψήφισμα της Ένωσής μας, της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών, η οποία τέτοιες ημέρες το 2007 αναγνώρισε ως Γενοκτονία το μαζικό έγκλημα εναντίον των προγόνων μας και τώρα με μία εκδήλωση για να βγει η "υποχρέωση", στη Βουλή γίνεται η συγκεκριμένη αναφορά. 

Εμείς θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε και να αγωνιζόμαστε για το δίκαιο αίτημα της αναγνώρισης,  θα συνεχίσουμε με τους συναγωνιστές στο εξωτερικό, έχοντας πάντα δίπλα μας τις ψυχές των προγόνων μας. Μας αρκούν!

Αποτέλεσμα εικόνας για Μαλκίδης  στεφάνια στον Κεμάλ




Αποτέλεσμα εικόνας για κεμαλισμός και ναζισμός




Αποτέλεσμα εικόνας για Μαλκίδης  στεφάνια στον Κεμάλ

Αποτέλεσμα εικόνας για Μαλκίδης  στεφάνια στον Κεμάλ

Αποτέλεσμα εικόνας για Μαλκίδης  στεφάνια στον Κεμάλ

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Οι πρώτες φωτογραφίες του Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί από τη φυλακή και μία συγκλονιστική "πορεία"!


Θ. Μαλκίδης: 
Λευτεριά στον Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί!

Οι φωτογραφίες του κατηγορούμενου από την Τουρκία  Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί, τις οποίες  δημοσιεύουμε σήμερα είναι οι πρώτες και μοναδικές έως τώρα που λάβαμε από το συναθλητή μας μετά από πέντε μήνες στη φυλακή. 

Ο Γιάννης Βασίλης μας έστειλε τις φωτογραφίες αυτές μετά από την "πορεία" έξι ωρών  στο διάστημα από την 1η έως την  7η  Σεπτεμβρίου  στη μνήμη των συναγωνιστών του, του  Αρμένιου δημοσιογράφου Χράντ Ντίνκ και  του Κούρδου δικηγόρου Ταχίρ Ελτσί που δολοφονήθηκαν για τη δράση τους και του Έλληνα συγγραφέα  Γιώργου Ανδρεάδη! Ειδικότερα για τον Γιώργο Ανδρεάδη στο βιβλίο που εκδώσαμε στη μνήμη του ο Γιάννης Βασίλης  συμμετέχει με κείμενό του, ονομάζοντάς τον πατέρα των ορφανών του Πόντου, ένα εκ των οποίων είναι και αυτός!

Η "πορεία" μέσα στη φυλακή είναι μία συγκλονιστική πράξη του Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί με ιδιαίτερους και προφανείς συμβολισμούς, που ενισχύει τον αγώνα του και τη μνήμη του, δίνοντας σε εμάς το μήνυμα ότι η ψυχή του δεν έχει υποδουλωθεί. 

Εμείς από την πλευρά μας, με δηλωμένη την επίσημη σιωπή και αδιαφορία για το ζήτημα,  συνεχίζουμε να στηρίζουμε την προσπάθειά του για ελευθερία, για ελευθερία όλων των λαών της Μικράς Ασίας. 

Λευτεριά στον Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί!


Ακούστε  συνέντευξη του Θ. Μαλκίδη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΕRT open για την υπόθεση του Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί.






Χραντ Ντινκ



Ταχίρ Ελτσί

Tahir Elçi (cropped).jpg

Γιώργος Ανδρεάδης

Αποτέλεσμα εικόνας για γιώργος ανδρεάδης
Αποτέλεσμα εικόνας για Μαλκίδης μνήμη Γιώργου Ανδρεάδη

Για τη Μνήμη των θυμάτων του Κεμαλισμού και του Ναζισμού και για την Ελευθερία του Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί




Θ. Μαλκίδης. 

Για τη Μνήμη των θυμάτων του Κεμαλισμού και του Ναζισμού και για την  Ελευθερία του  Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί


Απόσπασμα από τη συνέντευξη στην Ελληνική Ραδιοφωνία. 

Οι Έλληνες έχουμε υποστεί, σε λιγότερο από δύο δεκαετίες, εγκληματικέςαπάνθρωπες, διαστροφικές  πράξεις από  τον Κεμαλισμό και τον Ναζισμό. Σμύρνη, Τραπεζούντα, Αδριανούπολη, Γκιουρούμτζε και στη συνέχεια Καλάβρυτα, Κάνδανος, Δίστομο,  Χορτιάτης, Δομένικο, Πύργοι, Μεσόβουνο, Βιάννου, Γιαννιτσά, Ερμακιά, Κομμένο.

Η ιστορία  έχει καταγράψει ότι οι Έλληνες γνωρίσαμε  τη βία με τη μορφή του Κεμαλισμού, του προδρόμου, του δασκάλου του Χίτλερ. Υπάρχουν μάλιστα πολλοί Έλληνες που γνώρισαν τις πορείες θανάτου και τα τάγματα εργασίας, στη Μικρά Ασία, στον Πόντο, στην Καππαδοκία, στη Θράκη τα «Αουσβιτς εν ροή» του Κεμάλ και αργότερα στο Νταχάου, το Άουσβιτς, το Μαϊτχάουζεν του Χίτλερ.




Επειδή ο Κεμαλισμός δεν τιμωρήθηκε επαναλήφθηκε ως Ναζισμός.  Αν είχαν τιμωρηθεί τα τάγματα εργασίας, τα στρατόπεδα εξόντωσης των Ελλήνων που δημιούργησε ο Κεμάλ  δεν θα είχαμε Άουσβιτς. Η ιστορία των τελευταίων  ετών έδειξε ότι η συνεχής ατιμωρησία του Κεμαλισμού, δηλαδή του Ναζισμού, επιτρέπει την επανάληψη της  Γενοκτονίας στις ημέρες μας. Και αυτό γίνεται με την παράνομη κράτηση του συμπατριώτη και συναγωνιστή μας Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί.

Ως Επιτροπή για τη Διεθνοποίηση και την Αναγνώριση της Γενοκτονίας, οργανώσαμε σήμερα την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου, ημέρα του Σταυρού, ημέρα του Σταυρού του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, αγώνα ζωής από τον Γιώργο Ζαχαριάδη. 
Για τη Μνήμη των θυμάτων του Κεμαλισμού και του Ναζισμού και για την  Ελευθερία του  Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί. 


Ο υπερμαραθωνοδρόμος Γιώργος Ζαχαριάδης, ξεκίνησε  στις 8 το πρωί από το Μνημείο της σφαγής των Ελλήνων από τους Ναζί στους Πύργους Εορδαίας, πέρασε από το αντίστοιχο του Μεσόβουνου και μέσω Κομνηνών, κατέληξε μετά από δύο ώρες στο ηρώον του προσφυγικού  οικισμού Ανατολικού. 

Ο Γιώργος Ζαχαριάδης και οι συνοδοί του, o Νίκος Παυλίδης, η Δέσποινα Πασχαλίδου, ο Κώστας Πασχαλίδης, φόρεσαν την αποκλειστικά σχεδιασμένη για την εκδήλωση  δημιουργία  της Μαργαρίτας Ράντεβα, η οποία απεικονίζει με μοναδικό τρόπο τον  Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί.

Μπροστά στην επίσημη σιωπή και αδιαφορία, οι πολίτες, οι διασωθέντες και οι απόγονοι των θυμάτων του Κεμαλισμού και του Ναζισμού, μαζί με τους συμβολισμούς που έχει η παραπάνω ενέργεια,  δείχνουμε και τη στάση μας έναντι της  Ιστορίας. Για τη Μνήμη των θυμάτων, για τη Ζωή, τον Άνθρωπο και για την  Ελευθερία του  Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί