Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Τρεις μήνες φυλάκιση του Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί, τρεις μήνες αδιαφορίας.....




Θ. Μαλκίδης
Τρεις μήνες φυλάκιση του Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί, τρεις μήνες αδιαφορίας....

Μετά από τρεις μήνες και πλέον φυλάκιση του  Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί και έχοντας καλέσει από την πρώτη στιγμή τους Ελλαδικούς θεσμούς να αγωνιστούν για την αποφυλάκισή του,  φαίνεται ότι η αδιαφορία θα συνεχίσει να είναι ο σύντροφός μας. Εξαίρεση οι ανακοινώσεις τριών ποντιακών συλλόγων, η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, η ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Ν. Νικολόπουλου και η "απάντηση" του Υπουργείου Εξωτερικών.

Εμείς, παρά τη σιωπή, την αδράνεια, την αδιαφορία, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με κάθε τρόπο για την απελευθέρωση του Έλληνα, Ρωμιού του Πόντου, συμπατριώτη μας Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί, καθώς και κάθε κρατούμενου στην Τουρκία που έχει φυλακιστεί για τις ιδέες του. 

Λευτεριά στον Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί, σημαίνει Λευτεριά στους Γενοκτονημένους Λαούς της Μικράς Ασίας.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

                                  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  26/7/2017


Ο ΔΣΑ καταδικάζει την συνεχιζόμενη προσβολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία

Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι μετά την καταστολή του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία οι  δημοκρατικές ελευθερίες και το κράτος δικαίου  τελούν υπό ανελέητο διωγμό.
Οι διώξεις σε βάρος συναδέλφων μας δικηγόρων,  οι απολύσεις δικαστικών λειτουργών και δημοσίων υπαλλήλων, έχουν μετατραπεί σε θλιβερή κανονικότητα, που δηλητηριάζει τη δημοκρατία.

Οι συλλήψεις των επικεφαλής  του γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας Ιντίλ Εζέρ, και προηγουμένως του Τανέρ Κιλίτς, αλλά και του  ποντιακής καταγωγής ακτιβιστή Βασίλη-Γιάννη Γιαϊλαλί,  χωρίς την τήρηση δικονομικών δικαιοκρατικών εγγυήσεων   είναι πλήρως αποκαλυπτικές της θεσμικής κατάπτωσης στην οποία το τουρκικό καθεστώς έχει εγκλωβίσει τους πολίτες.

Η έκφραση αλληλεγγύης  του δικηγορικού σώματος και του ΔΣΑ   είναι αυτονόητη και δεδομένη έναντι των ανθρώπων που δοκιμάζονται.
Ομοίως αυτονόητη είναι η υποχρέωση της Ελληνικής Κυβέρνησης να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί και να προβεί στις δέουσες ενέργειες προς υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και του δημοκρατικού κεκτημένου.


 Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ  Βασίλειος Ε. Αλεξανδρής  


Ο  ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος έθιξε, με ερώτησή του, την πρωτοφανή ταλαιπωρία του Ελληνικής καταγωγής Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλίπου πρωτοστατεί στην προσπάθεια αναγνώρισης της Αρμενικής και της Ποντιακής Γενοκτονίας, ο οποίος φυλακίστηκε στην Τουρκία, για άλλη φορά, με την κατηγορία της «προσβολής του Προέδρου της Δημοκρατίας»!

Ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής κατέθεσε το εξής ερώτημα προς τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά:

Πώς θα αντιδράσει η επίσημη Ελλάδα στη νέα φυλάκιση του Ελληνικής καταγωγής αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Από την πλευρά του, ο Υπουργός απάντησε με… διπλωματικό τρόπο, που σήμερα δεν ικανοποιεί το κοινό αίσθημα. 

Επακριβώς υποστήριξε:
«1.Η προξενική προστασία από πλευράς ελληνικού Κράτους παρέχεται στο πλαίσιο του προξενικού δικαίου σε Έλληνες πολίτες.

2. Η Ελλάδα δεν αναμιγνύεται στα εσωτερικά τρίτων Κρατών αναφορικά με διώξεις ή φυλακίσεις πολιτών που φέρουν την υπηκοότητα των Κρατών αυτών, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του φυλακισθέντος στον οποίο αναφέρεται ο ερωτών.


3. Βεβαίως, κάθε χώρα ελέγχεται ενώπιον των διεθνών οργάνων για ζητήματα που άπτονται της διεθνούς ειρήνης και συνεργασίας όπως ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το θέμα αυτό απασχολεί έντονα τη διεθνή κοινότητα,  ιδιαίτερα σε σχέση με τα τεκταινόμενα το τελευταίο διάστημα στην Τουρκία».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου